18 januar 2007

Pressemeddelelse om projektet.

"Der kom en mand fra Det røde Hav" og ”Tag den ring og lad den vandre” og ”Flyv lille påfugl” og rigtig mange andre sanglege. Hører du til dem, der bliver varm om hjertet, når du begynder at nynne din barndoms sanglege? Eller er du af en yngre generation, som godt kan huske, at der var et eller andet sjovt med de der sanglege, men alligevel ikke har det siddende i kroppen, som noget du bare kan lege og synge med på? Ja, lige meget hvilke følelser ordene giver dig, så er Måløv Biblioteks satsning på sanglege i det næste halve år sikkert noget for dig.

Sanglege er en genial ”opfindelse”. Du leger og danser sammen med andre, får hilst på de fleste der er med i legen, bevæger dig og har mulighed for at synge i vilden sky. Der er ingen krav om de perfekte trin eller den pæne lyd. Du får de bedste chancer for at have det sjovt sammen med andre, få brugt hele kroppen og at lege de rytmer og lyde i ej sikke lej sikke ladetus og andre finurlige omkvæd.

Hvorfor er sanglege forsvundet? Der findes ifølge Lene Halskov, mag.art i Nordisk Folkemindevidenskab, ikke noget enkelt svar på, hvorfor sanglege næsten er ved at uddø. Men dele af forklaringer kan hentes i, at vores musikkultur nu om dage generelt er mere specialiseret og medieorienteret end orienteret mod ”gør det selv”. Børnenes fritid er også organiseret i et helt andet omfang end tidligere. En betydningsfuld faktor er også, at frikvartererne i skolegården tidligere var en vigtig ramme for sanglegene. Men i løbet af 1970erne blev det som noget nyt indført, at børn måtte opholde sig inden døre i frikvartererne. Børnene trak sanglegene med ind, men det viste sig hurtigt, at der ikke var plads til dem. På nogle skoler blev de ganske enkelt forbudt inden døre, fordi de var for voldsomme og støjende – til gengæld så man på det tidspunkt en stor opblussen af de stillestående klappelege f.eks ”Andersine, Anders And” og ”Josefine Baker”.

Kan vi genoplive en gammel kultur? Måløv Bibliotek vil i samarbejde med børneinstitutionerne og skolen forsøge at skabe rammer for at kunne genoplive sanglege. Måløv Bibliotek indbyder i den forbindelse ”bedsteforældregenerationen” til at indgå i projektet og dermed være med til at give en kulturarv videre til børnehavebørn og indskolingsbørn i Måløv. Måløv Bibliotek har tidligere med stor succes sat gang i kulturelle processer – tænk blot på Halloween, som nu har eksisteret som Måløv begivenhed i 7 år. Projektet med sanglege vil være endnu en mulighed for styrke fællesskabet, identiteten og sammenhængskraften i Måløv.

Hvad skal der ske: Vi starter med et par hyggelige arrangementer for voksne på Måløv Bibliotek søndagene d. 28. januar og d. 25. februar. kl. 14 – 16. Lene Halskov fortæller først lidt om sanglegekulturen, der skal udveksles erfaringer blandt alle de der møder op, der skal synges og leges og i pausen vil der – mod beskeden betaling - blive serveret en lille let anretning med et glas vin eller øl. Lørdag d. 3. februar kl. 11-12 er det så de 4 -8 årige børns tur til at prøve sanglegene. Lene Halskov kommer igen til Måløv Bibliotek og står for arrangementet.

I løbet af marts vil biblioteket lægge hus til 2 kursus formiddage, hvor pædagoger, lærere og de borgere, der har lyst til at blive mere inddraget i projektet vil blive klædt på til at lave sanglege med børnene. Lene Halskov, som er den gennemgående figur i hele projektet, vil naturligvis også stå for kurset.
I april og maj skal der så synges og leges i hele Måløv. Projektet som sådan afsluttes på Måløv Handel og Håndværks Torvedag d. 9. juni. Her opfordres alle, der har været med undervejs eller som har lyst til at være med på denne dag til at deltage i optoget fra Måløv Hallen til Torvet foran biblioteket, hvor der rigtig skal synges og leges.

Navnet Lene Halskov vil måske ikke sige så mange af jer noget rent umiddelbart. Men det var den samme ekspert i formidling af sange og danse, som Måløv Bibliotek havde allieret sig med i forbindelse med den storslåede middelalderdag tilbage i 1999.

Vil du vide mere? Hvis du vil vide mere om projektet eller allerede nu ved med dig selv, at det her vil du ikke gå glip af, så kom og snak med os på Måløv Bibliotek. Det er en chance for at give noget værdifuldt videre, ikke blot en gammel kulturarv, men også en måde at røre sig på og en mulighed for at skabe nogle gode sociale relationer.

Gratis billetter til det første arrangement på Måløv bibliotek, søndag d. 28. januar kl.14-16, kan afhentes på biblioteket fra lørdag d. 20. januar. Der er gratis entré.