01 marts 2007

Erindringer fra det røde hav...

Tak for en meget hyggelig dag i søndags på biblioteket. Og tak også for en meget fin anretning. Flot, flot. Jeg har lige kigget i mine "erindringer", som jeg skriver til mine to børnebørn. Jeg skriver om min barndom under krigen, om min ungdom i de mørke 50'ere og mit liv derefter. Har foreløbig skrevet 155 sider! Vi legede mange sanglege i skolegården og hjemme i gården. Jeg blev forundret over teksten til "Der kom en mand fra det røde hav". Vi sang altid "Hvad vil den mand fra det røde hav" - og dernæst "Og han vil fri til kongens datter". Den der var "moderen" havde aftalt med sine døtre, hvilke navne de skulle have og så kunne der gå en vinter og en vår, før alle var blevet gift!! Vi lavede også små "skuespil". Vi sad på trappen fra gården ud til gaden. En af børnene skulle så banke på en dør og den, der åbnede sagde "Hvad vil du?"Jeg vil gerne låne en kop vand". Det gentog sig mange gange og tilsidst sagde den, der åbnede døren "Hvad skal du bruge alt det vand til? "Jo, mit hus brænder". Det vakte altid vild jubel! Der var ikke meget playstation over den leg! Jeg glæder mig til at høre fra Jer og ønsker held & lykke med initiativet, som jeg synes er rigtig godt.
Kærlig hilsen fra Kirsten Schulze.

Barn i 50'erne

Til fødselsdage, i frikvartererne, til juleballer - altid blev der leget sanglege! Når man havde en stor sal var "Bro bro brille" det største hit. Så var der et par større børn der dannede gryde, og det var bare så spændende, hvornår man blev taget og om man skulle vælge at være æble eller pære - hvor var der flest af veninderne? "Bjørnen sover" - gys og frydefulde skrig. Til pigefødselsdage var "Tag den ring" meget poulær, jeg kan stadig genkalde mig fornemmelsen af de lukkede øjne og ringen skjult i hænderne. I frikvartererne var det vores form for kæreste"fnidder" at lege "Åh, ... vil du ride, på livet lange vej, med ... ved din side osv. Og så skulle vælge at meddele den pågældende dreng at "ja, jeg vil gerne ride" eller "nej, jeg vil ikke ride".

I min familie var det en juletradition at lege sanglege omkring juletræet 1.og 2.juledag, sommetider også nytårsaften. Det har jeg også selv gjort med børnebørnene nytårsaften i år. Juleaften var forbeholdt salmer og julesange, men i dagene efter måtte der leges. Der var 3 faste sanglege: "Så går vi rundt om en enebærbusk", "Sø og land" og "Ræven rask over isen". Den sidste er der ikke så mange der kender, men den handler om at vælge et fag, og så illustrere det med fagter. Og "Ræven rask over isen" - så får vi lov - at synge f.eks. bibliotekarens vise. "Her ser vi bibliotekaren som han står, og som han sidder, og som han går og som han drejer sig i dansen". Og så står, sidder, går og drejer man, mens man illuderer at holde en bog. Det kan f.eks. være skomager, hvor man står, sidder og drejer på ét ben og slår under den anden fod, eller læge hvor man lytter til hinanden med stetoskop.
Barndomsminder fra Anette Ibsen